Založ si blog

Prezidentka zvažuje. Tu a teraz je však čas citlivo vnímať. . .

Pani prezidentka bola dnes hosťkou pravidelnej rozhlasovej relácie Sobotné dialógy. Po tom, ako sa musela vyrovnať so stresom, že už nebude kandidovať na funkciu hlavy štátu, sa musela vyrovnať i s inou smutnou skutočnosťou. S rozhodnutím Ústavného súdu SR, ktoré neoznačilo smutne známy paragraf 363 za čosi nežiadúce.

Pani prezidentka sa však nevzdáva: “Opäť sa budem pozerať na križovatku, či podám alebo nepodám disciplinárny návrh, chcela som si počkať na rozhodnutie ÚS,” uviedla hlava štátu s tým, že sa chce ešte do hĺbky pozrieť na písomné odôvodnenie rozhodnutia ÚS. Ten podľa jej slov konštatoval, že samotný paragraf nie je v rozpore s Ústavou SR, no nepozeral sa na aplikačnú prax zo strany šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR. “To ani nebolo predmetom konania,” poznamenala.

Zdá sa, že pani prezidentke nechýbajú sily. Napriek tomu, že sa na ich nedostatok verejne sťažovala. Z posledných síl zvažuje, že podá návrh na disciplinárne stíhanie generálneho prokurátora za jeho prístup k aplikačnej praxi §363. Pokiaľ však zvažuje takéto čudo, teda aplikačnú prax, ktorá nemá s ústavnosťou §363 žiadnu súvislosť, tak jej chýba elementárny zmysel pre realitu. Má predsa k dispozícii všetky rozhodnutia generálnej prokuratúry, v ktorých bol aplikovaný ten nešťastný paragraf. Stačí, aby sa tím jej právnych expertov, ktorý v prípade zmluvy DCA (Defense Cooperation Agreement) so Spojenými štátmi tak úspešne suploval ústavný súd, začal nimi zaoberať. A pokojne tak budú môcť suplovať aj Správny súd SR, na ktorý by mal smerovať návrh na disciplinárne stíhanie Maroša Žilinku.

Posledná poznámka svedčí o tom, že samotný §363 ani nie je problémom. Problémom sa javí byť generálny prokurátor Maroš Žilinka, svedčí o tom striedanie súdov, ktoré sa ním zaoberali a ešte majú zaoberať. Koniec koncov – aj paragraf 363 bol mainstreamom nepriamo označovaný za Žilinkov patent, aj keď on k jeho stvoreniu nemal vôbec čo povedať. Je to výtvor slovensého parlamentu, on jediný ho vytvoril a ak sa naozaj preukáže potreba jeho modifikácie, či dokonca zrušenia, tak to bude opäť záležitosť poslaneckých prstov pritlačených na hlasovacích tlačidlách.

Pani prezidentka zvykla v minulosti kadečo citlivo vnímať. Dovolím si jej poradiť, asi zbytočne:
Pani prezidentka, vnímajte citlivo i toto zvažovanie. A ak nebudete vnímať citlivo, tak skúste vnímať racionálne.

P.S. Moderátorkou relácie bola pani Marta Jančkárová. Tiež bola nedávno vystavená stresu po vyhrážkach súvisiacich s jej prácou. No zdá sa, že jej to sily nezobralo a zo zamestnania neodchádza. Možno preto, že by si musela na rozdiel od pani prezidentky hľadať iný džob, doživotná renta jej neprislúcha…

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

MZV: Premiér navštívil ministerstvo

Blanár: Naše členstvo v EÚ je pre krajinu úspešný príbeh. Na rozvoj sme dostali takmer 28 miliárd eur

02.05.2024 12:05

Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do Únie, podľa Fica by mala vstúpiť hneď po splnení podmienok, povedal premiér Fico.

Libanon, Ursula von der Leyenová, Najib Mikati, Nikos Christodoulides

EÚ poskytne Libanonu jednu miliardu eur, Leyenová chce riešiť problémy s migráciou

02.05.2024 11:44

V Libanone tiež žije približne 210 000 palestínskych a 1,5 milióna sýrskych utečencov. To vyvoláva obavy, že regionálna nestabilita by mohla spustiť utečeneckú vlnu smerujúcu do Európy práve cez Cyprus.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Protesty, hádky aj bitky: Gruzínsky parlament podporil kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

02.05.2024 11:22

Opozičný zákonodarca Beqa Liluašvili počas stredajšieho rokovania naživo vysielal z rokovacej sály parlamentu. Na videu vidno, ako poslanci kričia a fyzicky sa navzájom konfrontujú.

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52, aktualizované: 12:18

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1912259x
Priemerná čítanosť článkov: 5253x

Autor blogu