Založ si blog

Koľko kandidátov na ústavných sudcov by malo byť zvolených?

Momentálne prebieha v parlamente cirkus vôkol voľby kandidátov na ústavných sudcov. Nechajme teraz bokom všetky popoťahovanice týkajúcej sa vhodnosti jednotlivých uchádzačov, aj okolo stranníckych dohovorov sprevádzajúcich voľby. Dokonca aj to, či má byť voľba verejná, alebo tajná.

Venujme sa len a len nutnému počtu zvolených kandidátov. V zásade na to existujú dva názory (dvaja právnici by ich určite dali dokopy aj viac):

  • stačí zvoliť len niekoľko kandidátov, prezident je povinný z nich vybrať polovicu
  • je potrebné zvoliť dvakrát toľko kandidátov, ako je voľných miest

Stanovisko divákov sledujúcich klasickú parlamentnú šarvátku sa väčšinou líši podľa toho, komu drukujú. Koalícii postačuje taký počet kandidátov, aby bol zabezpečený aspoň nadpolovičný počet sudcov, opozícia voči tom, ako inak, namieta.

Oprostime sa od stranníckeho, alebo fanúšikovského pohľadu, a skúsme zapojiť normálny rozum. Ak by prezident dostal v „prvej várke“ povedzme šiestich kandidátov a vybral z nich troch, tak zvyšní traja by mohli namietať neregulárnosť výberu. Pretože keby sa dalo objektívne stanoviť poradie všetkých 29 kandidátov a do prvého výberu by sa naozaj dostali šiesti najlepší, tak traja so zemiakovými medailami by utreli hubu napriek tomu, že v celkovom poradí by im patrilo 4., 5., a 6. miesto. Na ústavnom súde by ich nahradili uchádzači hodnotení nižšie.

Toto je jeden argument, podľa môjho názoru zásadnejší. No existuje ešte jeden, oveľa jednoduchší, ba až primitívnejší: ako by mohol prezident vybrať polovicu kandidátov, keby poslanci zvolili a dodali mu nepárny počet ašpirantov? Tomu sa pri voľbe nedá až tak jednoducho vyhnúť, hlavne pri voľbe tajnej. Jeden z nich by asi musel byť sudcom na polovičný úväzok…

Je Zem naozaj guľa?

05.05.2024

Na verejnosť ktosi vytiahol čosi o guľatosti našej rodnej planéty. A pánovi Lukášovi Machalovi ten ktosi prisudzuje tvrdenie, že Zem nie je guľatá. Kto je to ten ktosi? Nuž, médiá hlavného prúdu, takzvaný mainstream… Nechcem sa púšťať do diskusie ako pán Machala myslel svoje výroky. Aj keď si myslím, že išlo skôr o nešikovné prirovnania a o výzvu na [...]

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 365
Celková čítanosť: 1914380x
Priemerná čítanosť článkov: 5245x

Autor blogu