Založ si blog

Slovenskô národnô

Povstali sme. Nie celkom my, ale naši dedovia a pradedovia. Po 75 rokoch, 29.augusta to budeme oslavovať. Je čo oslavovať, aj keď ja osobne nemám rád oslavy, ktoré sú dôsledkom ľubovoľného počtu mŕtvych ľudí.

Povstanie sa týkalo vážnych vecí. No, ako to už býva, nedotiahne to ďaleko ten, kto si nedokáže zažartovať aj z vážnych vecí, dokonca i z tých, ktoré sa týkajú jeho samotného.

Rozprával mi starý otec o svojej účasti v SNP. Po mobilizácii narukoval do Serede, čo bola preňho dosť smutná okolnosť. V Seredi totiž boli ženisti, ktorí stavali mosty, z čoho vyplývalo, že majú blízko k vode. A z tej mal starý otec panický strach, keďže nevedel plávať. Jeho presvedčenie o tom, že sa ocitol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste sa utvrdilo hneď po pár dňoch, keď pri nácviku budovania akéhosi mostného piliera spadol z člna do Váhu, voda ho odniesla z dohľadu spolubojovníkov a vyhodila na breh. Čo považoval za znamenie osudu, vykašľal sa na vojsko a pobral sa pekne-krásne domov. Nikto ho nepodozrieval z dezercie, keďže ho považovali za utopeného.

Ťažko povedať, či tým prišlo povstanie o jedného hrdinu, alebo o jeden hrob. V každom prípade však starý otec prežil dlhý a plodný život vyplnený prácou, ktorej, na rozdiel od prác ženistických, rozumel a vedel ju robiť.

A nejaké poučenie z Povstania pre dnešok? Je obsiahnuté v klasickom vtipe:

Pýta sa reportér baču:
„Bača, čo si myslíte o Slovenskom národnom povstaní?“
„Nuž, ja si len tak myslím, že by sa nám dákô takô povstania verabože zišlo…“

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1911328x
Priemerná čítanosť článkov: 5251x

Autor blogu