Založ si blog

Tiché slovko o potratoch

Pochod za život vyvolal vášne. Pre mňa osobne vcelku nepochopiteľné, pretože sa domnievam, že o počatom živote by sa mali viesť debaty v trochu inom, zmierlivejšom tóne.

K téme potratov sa už vyjadrili mnohí. Nemienim tu opakovať všetky postoje k tejto výsostne etickej téme. Ani nechcem prikladať polienko na oheň prezentovaním svojho názoru, pretože… pretože tu a teraz názor vysloviť neviem. Myslím si, že s rezolútnymi vyhláseniami v takom extrémnom rozhodnutí je treba počkať až do doby, kedy je človek postavený pred realitu. Špiritizovať od stola je nemiestne, nemorálne, neetické. A aj ten najväčší odporca všetkých potratov by možno nezotrval neochvejne na svojom stanovisku, keby mal naozaj vyberať medzi životom matky a dieťaťa.

Ale nie o tom som chcel, túto parketu ochotne prenechám iným. Rád by som spomenul tých, ktorí akoby stáli bokom, ktorých nik neberie do úvahy a pritom sú v tejto otázke zainteresovaní rovnako, ako matky a otcovia počatých detí.

Lekári, ktorí potraty vykonávajú.

Sú tiež postavení pred etický problém – zobrať alebo nezobrať život malému človiečikovi? Iste, môžeme povedať, že to je slobodná voľba každého lekára a že lekár je len nástroj, ktorý vykonáva vôľu iných. No ja hovorím, že lekár môže svoje stanovisko k potratom po rokoch zmeniť a desiatky mŕtvych detí mu dokážu spôsobiť obrovskú traumu. A hovorím i to, že lekár nie je žiadny nástroj, je to živý človek, ktorý sa k rozhodnutiu, či potrat vykonať, musí dopracovať sám. A potom zostáva tiež sám, len so svojím svedomím.

Pokiaľ by sa všetci lekári postavili proti potratom, tak celá diskusia o nich stráca zmysel.

Tým nechcem povedať, že by to mali robiť, sú profesionáli a svoj postoj  by mali vedieť obhájiť, či už je taký alebo onaký. S vlastným svedomím by sa mali vedieť vysporiadať sami a aj ich rozhodnutia by mali byť naozaj len a len ich vlastnými rozhodnutiami, neovplyvnenými spoločenskými tlakmi a už vôbec nie tlakom ulice.

Je Zem naozaj guľa?

05.05.2024

Na verejnosť ktosi vytiahol čosi o guľatosti našej rodnej planéty. A pánovi Lukášovi Machalovi ten ktosi prisudzuje tvrdenie, že Zem nie je guľatá. Kto je to ten ktosi? Nuž, médiá hlavného prúdu, takzvaný mainstream… Nechcem sa púšťať do diskusie ako pán Machala myslel svoje výroky. Aj keď si myslím, že išlo skôr o nešikovné prirovnania a o výzvu na [...]

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 365
Celková čítanosť: 1915052x
Priemerná čítanosť článkov: 5247x

Autor blogu