Založ si blog

Súboj Titanov: Mikas versus Žilinka

Samozrejme, titulok je prehnaný, ba až takmer bulvárny, a mal by podprahovo evokovať niečo ako Batman versus Superman, alebo Alien versus Predátor. No priznajme si, po tlačovej konferencii generálneho prokurátora predsa len má niečo do seba.

V skratke o čo išlo: pán Žilinka nám zvestoval to, čo väčšina ľudí interesujúcich sa o politiku dávno vedela. Totiž že Vyhláška Ústavu verejného zdravotníctva č. 67 z konca minulého roka, ktorou sa šarapatiacemu vírusu zakazuje infikovať poslancov NR SR od ich kolegov ukrytých za igelitom, je v rozpore so zákonom. Že je len aktom nechutnej servility pána hlavného hygienika Mikasa voči vládnucej chunte.

Nebudem teraz uvádzať všetky tragikomické vyjadrenia niektorých členov vládnej koalície na danú tému, stačí názor právneho génia, pána poslanca Baránika: vyhláška napriek všetkému platí. Nuž, keby pán Baránik neponímal právo veľmi svojským spôsobom, tak by asi tušil, že generálna prokuratúra nemá právo rušiť akúkoľvek vyhlášku, môže voči nej nanajvýš podať protest. Presne tak, ako to urobil pán Žilinka. A pripomeňme i to, že voči vyhláške by mohol podať pripomienky ešte v procese jej prípravy a schvaľovania, keby táto prepytujem vyhláška nebola schálená bez akéhokoľvek schvaľovacieho procesu z večera na ráno.

To by samo o sebe bolo viacmenej iba mlátenie prázdnej slamy. Pretože k protestu sa Ústav verejného zdravotníctva má vyjadriť do 30 dní a na nápravu má k dispozícii ešte podstatne dlhší čas. Závažnejšie je vyjadrenie generálneho prokurátora, ktoré zaznelo len tak bokom, akoby mimochodom. Že inkriminovaná vyhláška je v rozpore s Trestným zákonom 300/2005 Z.z., konkrétne s jeho paragrafom 163, ktorý nás informuje o pálkach za šírenie nákazlivej choroby. Zacitujme si z neho:

(1) Kto úmyselne spôsobí alebo zvýši nebezpečenstvo zavlečenia alebo rozšírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.
(2) Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 závažnejším spôsobom konania.
(3) Odňatím slobody na štyri roky až desať rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť, alebo
b) za krízovej situácie.

Všimnime si predovšetkým zvýraznený odsek (3), písmeno b)…

Skúsme interpretovať to, čo nám pán Žilinka polopatisticky nepovedal: pokiaľ budú v tejto veci podané trestné oznámenia, tak sa budú riešiť v zmysle trestného zákona. Pretože aj keď je nutné brať do úvahy fakt, že hlúpa vyhláška 67 stále platí, tak vyhláška nie je nad zákonom. Je to legislatívna norma nižšej právnej sily a v priamom strete so zákonom dostane, ľudovo povedané, na bendžo.

Na výsledky tejto zaujímavej kauzy si rád počkám – a verím, že nebudem sám, kto v sebe živí aspoň iskričku nádeje, že každému bude patriť to, čo jeho je.

uverejnené v Slovanských Novinách

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

parlament, PVV, rokovanie, Robert Fico, Peter Pellegrini, Milan Majerský, Tomáš Taraba

Získa Slovensko všetkých 6,4 miliárd z plánu obnovy? Úradníci vládu kritizujú, Fico sa spolieha na nové zákony

28.04.2024 06:00

Najviac omeškaných míľnikov a problémov s implementáciou opatrení majú rezorty zdravotníctva, spravodlivosti a životného prostredia či vnútra. Slovensko môže prísť o miliardy eur.

Gay, gej homosexuáli, LGBTI, dúhový pochod,

Nový iracký zákon proti homosexualite počíta s trestom až 15 rokov väzenia

28.04.2024 05:49

Cieľom zákona je "chrániť irackú spoločnosť pred morálnou skazenosťou a volaním po homosexualite, ktoré zachvátilo svet".

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1911094x
Priemerná čítanosť článkov: 5250x

Autor blogu