Založ si blog

Slovo do diaľav

Nemáme až tak veľa rodákov, ktorými sa môžeme chváliť. Bola by preto veľká škoda nespomenúť dôležitý dátum spojený s jedným z nich – s Jozefom Murgašom. 23.novembra 1905 sa uskutočnil prvý bezdrôtový telegrafický prenos medzi osadami Scranton a Wilkes-Barre vzdialenými od seba 30 kilákov. Autorom patentu na bezdrôtový telegraf bol práve Jozef Murgaš.

 

murgas_01

 

Jozef Murgaš (1864-1929) pochádzal z maloroľníckej rodiny, z dedinky Tajov pri Banskej Bystrici. Vyštudoval teológiu v Bratislave a Ostrihome, neskôr po vysvätení za katolíckeho kňaza študoval i maliarstvo na akadémii v Mníchove. Bol tak trochu renesančným človekom, polyhistorom, zaujímal sa o mnoho oborov – okrem umenia o botaniku, mineralógiu, entomológiu a o elektrotechniku, v ktorej dosiahol najviac.

Koncom 19.storočia presídlil do USA a robil farára v baníckej dedine Wilkes-Barre, žilo tam viacero slovenských rodín. Pokusy s telegrafom robil v jednoduchej drevenej šope a prvé dva patenty pre bezdrôtový telegraf mu boli priznané v roku 1904. Úspešný prenos spomenutý na začiatku potvrdili písomne starostovia oboch zainteresovaných obcí.

Jozef Murgaš je autorom ešte ďalších patentov, zväčša z oblasti elektrotechniky. No jeden z jeho vynálezov je tak trochu kuriózny – rybársky naviják… Nielen vynálezectvom a slúžením omší je však človek živý. Murgaš sa výrazne angažoval aj pri vzniku prvého československého štátu, bol jedným zo signatárov Pittsburghskej dohody z 30.5.1918. Okrem toho organizoval zbierku medzi americkými Slovákmi a dal dokopy takmer milión dolárov. Čo bola suma na vtedajšie pomery úctyhodná a výrazne prispela k vytváranému valutovému fondu prvej ČSR.

Po vzniku republiky sa chcel vrátiť na Slovensko, no jeho plány sa nenaplnili podľa očakávaní. Zomrel v USA na zlyhanie srdca. Pochovaný je vo Wilkes-Barre, Pennsylvania.

Je Zem naozaj guľa?

05.05.2024

Na verejnosť ktosi vytiahol čosi o guľatosti našej rodnej planéty. A pánovi Lukášovi Machalovi ten ktosi prisudzuje tvrdenie, že Zem nie je guľatá. Kto je to ten ktosi? Nuž, médiá hlavného prúdu, takzvaný mainstream… Nechcem sa púšťať do diskusie ako pán Machala myslel svoje výroky. Aj keď si myslím, že išlo skôr o nešikovné prirovnania a o výzvu na [...]

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 365
Celková čítanosť: 1915089x
Priemerná čítanosť článkov: 5247x

Autor blogu