Založ si blog

Že vás hanba nefackuje, pani ministerka!

Teoreticky prežívame vrcholiacu uhorkovú sezónu. No realita je trochu iná, zber uhoriek je zatlačený do pozadia rôznymi politickými srandičkami – napríklad zdemolovaným referendom, protestami voči očkovacím aktivitám vlády, alebo rôznymi škandálmi a škandálikmi so spoločnými menovateľmi NAKA, špeciálna prokuratúra a kajúcnici. Popri tom všetkom úplne zanikla správa o zámeroch, ktoré sa konkrétne dotýkajú životov desaťtisícov ľudí. A je v kompetencii pani ministerky Remišovej. Bohužiaľ…

Včera sa konala tlačová beseda ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, ktorej robil kulisu samotný premiér Heger. Táto elitná skupinka sa vydala do terénu, teda na Hornú Nitru, aby priamo na mieste činu oznámila občanom, že sa tu bude konať transformácia. Čo to je tá transformácia?

Nuž, ide o to, že sa v tomto krásnom kraji zavrú hnedouhoľné bane a na nich závislá tepelná elektráreň. Čo by mohlo mať za následok niekoľko tisíc nezamestnaných a následnú premenu doteraz relatívne bohatej oblasti na hladovú dolinu. Je chvályhodné, že vláda sa o tento problém zaujíma, a že zamýšľa na jeho riešenie obetovať časť s cca 500 miliónov eur z balíka postcovidovej pomoci. V čom je teda problém, prečo si drzo dovoľujem kritizovať pani ministerku?

Odpoveď je jednoduchá. Problém hospodárskej transformácie Hornej Nitry totiž riešila už predchádzajúca vláda, pred dvomi rokmi. Na približne 200 projektov transformácie zamýšľala uvoľniť nie časť z 500 miliónov z balíka, o ktorom vtedy nik ani len nechyroval, ale 3 miliardy eur. Vzhľadom na to, že tento región je môjmu srdcu veľmi blízky, som sa spomenutej udalosti venoval už vo vtedy aktuálnom blogu. Možno preto mám nárok odkázať pani ministerke Remišovej:

Pani ministerka, prečo sa tomuto problému venujete až teraz? Na stole ste mali spracované všetky dôležité fakty, podklady, návrhy riešení a financovania. Dokonca na rekvalifikácie pracovníkov bola minulou vládou vynaložená suma okolo 10 miliónov eur, vy ste sa tým nezabudli na tlačovke pochváliť ako by to bola vaša robota.

Pani ministerka, nefackuje vás hanba za to, že ste presr prespali dva roky? Dokážete sa pozrieť do očí ľuďom, ktorým dva roky vášho zimného spánku môžu narušiť pracovné, rodinné, majetkové, či sociálne vzťahy? Ako ospravedlníte vlastnú nekompetentnosť a neschopnosť?

Ako sa z mazákov stávajú holubi

16.04.2024

Je celkom možné, že význam titulku nie je každému zrejmý, potrebuje preto vysvetlenie: v časoch, keď mužská časť obyvateľstva ČSSR, neskôr ČSFR a niekoľko rokov aj SR povinne absolvovala základnú vojenskú službu (ZVS), sa záklaďáci podľa odslúženej doby delili na holubov a mazákov. Holubi (naozaj nemá byť na konci ypsilon!) mali odslúžené menej ako rok vojny a po [...]

Každodenné haiku XXXI

08.04.2024

Krásny jasný deň, počasie zvolilo jar. Veď vyšlo slnko. Foto: autor blogu © spozabukakuk

Toto vám nezabudnem!

07.04.2024

Prezidentské voľby sa skončili. Tak ako sa patrí gratulujem Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu. Rovnako by som zablahoželal aj Ivanovi Korčokovi v prípade jeho víťazstva. Zablahoželal by som mu keby… Keby som nebol svedkom jeho príhovoru v čase, keď už bola jeho porážka jasná. Pán Korčok neuniesol porážku. Síce formálne zablahoželal Pellegrinimu, no potom viedol [...]

mestská polícia, obchodná, bratislava

VIDEO: Naháňačka ako z akčného filmu. Najprv sa pobil pred barom, potom utekal pred políciou

29.04.2024 13:03

Podozrivého spozorovali na Obchodnej ulici. Keď sa mu prihovorili, dal sa na útek.

Vrbětice vrbetice muničný sklad česko výbuch

Ruský terorizmus v Čechách: útok vo Vrběticiach vykonali tajné služby Moskvy, potvrdilo vyšetrovanie

29.04.2024 12:56

Pri prvom výbuchu vo Vrběticiach zomreli dvaja ľudia. Sklady si prenajímala ostravská firma.

Tibor Gašpar

Gašpar: Slovensko zaznamenalo nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent

29.04.2024 12:20

Podľa neho ide o reakciu na Kyjevom nedávno prijatú novelu mobilizačného zákona.

lešť

Vojaci si v Lešti preverili svoju pripravenosť v rámci cvičenia Strong Cohesion 2024

29.04.2024 12:01

Na cvičení sa zúčastnilo takmer 1 500 vojakov šiestich armád NATO so 400 kusmi vojenskej techniky.

spozabukakuk

Богу молись, а к берегу гребись.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 364
Celková čítanosť: 1911436x
Priemerná čítanosť článkov: 5251x

Autor blogu